top of page
FAQ,S
-
Per què gamifico la meva classe?Aquesta metodologia m'aporta elements diversos: treball pràctic, dinamisme, diversió, creativitat... Em considero un dissenyador d'experiències d'aprenentatge i la gamificació encaixa i complementa la meva manera d'entendre la'educació i el rol de mestre. L'alumne, gràcies a aquesta metodologia activa, es converteix en el protagonista de tot el procés d'aprenentatge.
-
Quin és l'objectiu?Quan preparo una gamificació busco evidentment que el meu alumnat aprengui i ho faci de la forma més significativa possible. Són moltes les competències que s'engeguen en una bona proposta gammificada; també els continguts que es treballen i s'aprenen. La clau està en motivar l'alumnat per a que treballi aquests continguts i competències mitjançant tasques d'investigació, molt pràctiques i desenvolupades pels mateixos alumnes. En general, la resposta fins ara està sent molt bona. Els alumnes gaudeixen aprenent i els reptes que han de superar els estimulen i "enganxen". També és cert que hi ha una part de l'alumnat que els hi costa mostrar motivació o que poden arribar a preferir classes més tradicionals, però aquests casos solen ser molt excepcionals i llavors, la bona gestió de l'aula per part del docent ha de ser determinant.
-
Com avaluo?L'avaluació formativa se simplifica moltíssim. El gran repte és COM aconseguir que l'alumnat prengui decisions i sigui autònom (avaluació formadora). En una activitat gamificada, els alumnes estan constantment realitzant reptes i missions, i la meva feina és bàsicament donar un bon feedback. El feedback és clau per generar pensament i reflexió en l'aprenent i possibilitar que s'autoreguli. Hem de tenir clar que qualsevol activitat d'aprenentatge és, alhora, d'avaluació. Som capaços d'aprendre si podem reconèixer què estem fent bé o no tan bé, les possibles raons de les nostres dificultats i què hem de fer per superar-les. I una cosa és evident, amb aquestes dinàmiques s'afavoreix molt l'autoavaluació i la coavaluació; i les eines utilitzades han de ser variades: els formularis, les rúbriques, dianes... entre d'altres. Acostumo, per exemple, a fomentar entre l'alumnat la creació d'un diari d'aprenentatge en el format que vulgui (digital o analògic). Aquest diari li serveix (i em serveix) com a "excusa" per dialogar, conversar, conèixer-se millor, reflexionar, prendre consciència dels canvis que s'han fet i de com s'ha evolucionat.
bottom of page