
LOS GRANS DE
BENIFALLET
Dona i dóna? Ja no: el català passa de tenir 150 accents diacrítics a només 15

Oblideu-vos de fer servir l'accent diacrític per distingir entre mots com 'dóna' o 'dona'. O 'neta' i 'néta'. O 'molt' i mòlt. De fet, oblideu-vos de 136 accents diacrítics.
El ple de l'Institut d'Estudis Catalans va ratificar al novembre del 2016 la nova 'Gramàtica de la llengua catalana', la primera gramàtica institucional de l’Institut d’Estudis Catalans, que, com a tal, té caràcter normatiu.
Un dels principals canvis és el pas de l'ús de 150 accents diacrítics a només 15.
La Gramàtica, que va arribar a les llibreries el 23 de novembre, "és una obra de molta profunditat i fruit d’una rica participació d’experts", que "respon als canvis que la llengua, un element molt viu, ha anat experimentant al cap del temps", va declarar en Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica i de la Comissió de Gramàtica.
Fins ara, l’obra de referència normativa havia estat la ' Gramàtica Catalana' de Pompeu Fabra, publicada per l’IEC el 1918.
De tota manera, l’IEC diu que podrem continuar posant l’accent diacrític en els mots en què ha estat suprimit si el context ho fa imprescindible.
Els canvis s’aniran introduint durant els propers quatre anys, a fi que es vagin coneixent i integrant progressivament, d’acord amb les administracions i els diferents àmbits professionals, especialment amb el món educatiu i editorial, que som els que tenim la responsabilitat de difondre’ls i fer-los efectius.
Així, doncs, s'escriu accent diacrític únicament en 15 mots monosíl·labs: bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, sòl/sol, són/son, té/te, ús/us, vós/vos. S’escriuen sense accent diacrític els compostos i derivats, com: adeu-siau, marededeu, rodamon o a contrapel.

Activitat 1: Dibuixem els 15 accents diacrítics.
Activitat 2: Penseu una frase on surtin els dos monosíl·labs. Mireu l'exemple.

Activitat 3: Busqueu informació sobre qui va ser en Pompeu Fabra i feu-ne un text que ho expliqui.